Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een innovatief en duurzaam systeem dat samen met of in plaats van uw CV-ketel functioneert. Het apparaat onttrekt warmte aan de lucht of het grondwater, en is zo in staat om zonder gasverbruik uw woning te verwarmen en warm water te leveren. Bepaalde warmtepompen kunnen tegelijkertijd functioneren als mechanisch ventilatiesysteem, wat bevorderlijk is voor de luchtkwaliteit in uw woning. Een warmtepomp is een van de duurzame oplossingen om uw woning te verwarmen en flink te besparen op uw maandelijkse energiekosten. Bovendien zorgt het gebruik van een warmtepomp voor een lagere CO2-uitstoot.

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vaak vergeleken met een omgekeerde koelkast. Simpel gezegd: de warmtepomp onttrekt warmte uit een bron; dat kan bijvoorbeeld de buitenlucht zijn, of het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om de woning te verwarmen. De meeste warmtepompen zorgen tevens voor warm water. Veel moderne warmtepompen zijn overigens in staat om zowel te verwarmen als te koelen. Dat betekent dat u ’s winters kunt verwarmen en ‘s zomers kunt koelen, gewoon met één apparaat.

Voordelen warmtepomp

  • Hoog rendement
  • Lagere energiekosten
  • Duurzaam
  • Subsidie mogelijkheden
  • Lange levensduur

Kan ik subsidie krijgen voor een warmtepomp?

Om zowel particuliere als zakelijke gebruikers te stimuleren tot het overstappen op duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid een investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Dat betekent dat u een financiële tegemoetkoming kunt krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • De warmtepomp moet onderdeel zijn van een verwarmingstoestel;
  • Het verwarmingstoestel heeft een vermogen van maximaal 70 kW;
  • Het verwarmingstoestel is voorzien van een etiket, productkaart en bijbehorende technische documentatie;
  • Het verwarmingstoestel is uitgerust met een lucht-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp of een water-waterwarmtepomp (lucht-luchtwarmtepompen zijn uitgesloten);
  • De warmtepomp dient door een deskundige installateur geplaatst te worden.

Is uw woning geschikt voor een warmtepomp?

Om een warmtepomp te kunnen installeren moet uw huis aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

Isolatie

De woning moet goed (na-)geïsoleerd zijn. Dar betekend voldoende dak,- vloerisolatie en (spouw)muurisolatie aanwezig moet zijn en de te verwarmen ruimten van isoleren glas zijn voorzien. 

Warmteafgiftesysteem

Uw warmteafgiftesysteem (radiatoren, vloerverwarming, convectorput) moet geschikt zijn voor het verwarmen met een lagere aanvoertemperatuur (LTV) vanuit de cv-ketel. Dat werkt als volgt: hoe groter het oppervlak wat warmte afgeeft, hoe lager de aanvoertemperatuur van het warm leidingwater mag zijn. Omdat uw warmtepomp water niet zo hoog kan verwarmen als uw huidige cv-ketel is het belangrijk dat LTV mogelijk is.

Ventilatie

In uw woning dienen voldoende ventilatiekanalen aanwezig te zijn. Deze voorwaarden geldt voornamelijk op het moment u kiest voor een ventilatieluchtwarmtepomp of voor de lucht/waterwarmtepomp. Deze werken als ventilator en worden bevestigd op de huidige locatie van uw huidige mechanische ventilatie box.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is aan te sluiten op uw huidige cv-ketel of een nieuwe ketel. U kunt ook een warmtepomp gecombineerd met een cv-ketel kopen. Deze twee apparaten zijn dusdanig zo goed  op elkaar ingesteld, dat deze variant het hoogste rendement geeft. Er zijn hybride warmtepompen die uitsluitend zorgen voor verwarming én varianten die daarnaast ook zorgen voor warm tapwater. Dit laatste heet een combi warmtepomp; hierbij zit er een boiler in de warmtepomp verwerkt. De warmtepomp en cv-ketel hangen doorgaans naast elkaar in de woning, waarbij de warmtepomp qua formaat net een slag groter is dan een cv-ketel.

Waarom kiezen voor een hybride warmtepompsysteem

Met een warmtepomp verwarmt u op een duurzame manier uw woning. In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen die werken op fossiele brandstoffen, daalt het gasverbruik met gemiddeld 50%. Dit is beter voor het milieu, omdat u minder CO2 uitstoot. Dit levert ook een aanzienlijk lagere energierekening op

 

Wat kost een hybride warmtepomp

Denkt u na over de aanschaf van een warmtepomp, dan is een hybride systeem uitermate geschikt voor bewoners met een koopwoning. Een warmtepomp heeft net als een cv-ketel een levensduur van rond de 15 jaar en de prijs varieert tussen de € 2.500 - € 5.000. Hierbij geldt doorgaans dat een warmtepomp met meer vermogen (en daardoor geschikt voor een grotere woning) duurder is dan een warmtepomp met een lager vermogen. Tevens kunt u voor een cv-ketel met warmtepomp een subsidie aanvragen. Daarnaast bent u maandelijks minder aan energiekosten kwijt. Dit maakt dat een warmtepomp de investering zeker waard is.